Wees voorzichtig met de ongediplomeerde Personal Trainer

Iedereen mag zich Personal Trainer noemen

Ik ben er vroeg bij met mijn artikel vandaag, maar dat is niet voor niets.
Ik zie namelijk de noodzaak om je op weg te helpen in je zoektocht naar een geschikte Personal trainer.
Na een klein niet representatief onderzoekje wat ik vanmorgen, tijdens de koffie, binnen 5 minuten heb uitgevoerd kom ik tot een 15-tal Personal trainers in Enschede die primair bezig zijn met coachen en begeleiden van klanten bij een gezondere levensstijl.
Wanneer ik mijn blik iets verwijd kom ik tot ongeveer 30-35 Personal Trainers in Enschede die (naar eigen zeggen) ook bezig zijn met het coachen en begeleiden van klanten bij een gezondere levensstijl.

Betekent het dan dat de 15 Personal Trainers allemaal de juiste papieren hebben? Nee, helaas niet. Het is geen beschermd beroep waar je bepaalde papieren voor nodig hebt. Iedereen kan en mag zich dus helaas een Personal trainer noemen. Dat zie ik ook steeds vaker terug bij Fysiotherapeuten en andere specialisten.

Hoe zit dat?

Steeds vaker zie je bij fysiotherapeuten en andere specialisten dat ze ook Personal Training aanbieden.
De combinatie van deze 2 diensten is een goede combinatie. Een Fysiotherapeut kijkt met een andere blik naar je houding en bewegingspatroon dan een Personal trainer zal doen.
Daar schuilt het gevaar ook direct. Een Personal Trainer is geen fysiotherapeut, en andersom ook niet.
Wanneer jij bezig bent met een revalidatie van een blessure en je traint zelfstandig onder toezicht van een fysiotherapeut in een oefenzaal, is dat dan Personal Training?
Wat mij betreft niet. Je hebt misschien goede begeleiding maar dit kun en mag je niet vergelijken met Personal training.
Dit zie je wel steeds vaker. Fysiotherapeuten die ook ‘Personal training’ aanbieden naast hun primaire dienst namelijk: Fysiotherapie.

Definitie van Personal training

‘Een personal trainer is een fitness-professional die betrokken is bij voorgeschreven lichaamsbeweging en instructie. Ze motiveren klanten door het stellen van doelen en het geven van feedback en verantwoording aan klanten. Trainers ondervinden ook de sterke en zwakke punten van hun cliënt door te meten met assessments. Deze fitness assesments kunnen ook worden uitgevoerd voor en na een trainingsprogramma om verbeteringen van hun cliënt in de fysieke fitheid te meten. Zij coachen ook hun klanten in vele andere aspecten van welzijn naast oefening, met inbegrip van de algemene gezondheid en voeding richtlijnen. Gekwalificeerde personal trainers herkennen hun eigen vakgebied. Als een trainer vermoedt dat één van zijn of haar cliënten heeft een medische aandoening die de klant van een veilige deelname aan een oefening programma zou kunnen voorkomen, moeten ze de klant te verwijzen naar de juiste zorgverlener voor voorafgaande goedkeuring’

Bedenk goed welke ‘hulp’ je nodig hebt. Zit je met medische klachten? Dan ben je misschien beter af bij een fysiotherapeut. Wil je fitter worden, sterker worden of afvallen? Dan ben je bij een Personal Trainer aan het juiste adres. Beoordeel goed tijdens je zoektocht wat de achtergrond van de Personal Trainer is. Vraag naar ervaring en achtergronden en vergelijk de Personal Trainer met andere Personal Trainers. Kijk wat je zelf belangrijk vindt. Vind je privacy belangrijk? mijn trainingen vinden plaats in een Privé studio en niet in een sportschool. Vinden de trainingen plaats in groepsverband onder toezicht van een fysiotherapeut of een andere specialist, of moet je zelfstandig trainen maar is er begeleiding aanwezig? Verwar dit dan niet met Personal Training.

‘It’s all in the name’. Wij onderscheiden ons door het persoonlijke wat wij kunnen bieden doordat de trainingen 1-1 zijn.
Wanneer je echt doelen wil bereiken zorg dan dat je de juiste hulp zoekt!

#Sureyoucan

Ruben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.